-PeLaWaT SiLa TiNGGaLKaN LiNK aNDa DiSiNi - TeRiMa KaSiH DaRi BLoGGeR KaMPuNG-

Sunday, January 30, 2011

Pencarian Blog Paling Ringan, Ideal Dan Berat 2011

2 comments


Kali ini aku join contest buat kali pertama selepas 2bulan berblogging. Saya cuba join contest nie sebab merasakan contest nie bukan sahaja memberi kelebihan kepada penganjur tetapi untuk mengetahui sejauh mana blog saya dilihat oleh pengunjung.
Saya merasakan blog saya ini ringan kerana saya sendiri telah berkongsi cara bagaimana untuk meringankan blog. Ini bermakna kalau blog saya kalah malu lah saya....
hahahaha....
Mungkin juga blog saya ideal bagi blogger-blogger yang ingin mendapatkan tutorial asas berblogging....
Diharapkan penyertaan pertama ini diberi pengiktirafan.....
dah mcm masuk anugerah oscar dah nie....
hahaha.....

BLOGGER YANG DI TAG:-
 fariza 

Blogger-blogger yang berkunjung ke blog saya ini dan ingin cuba menyertai contest nie boleh lah klik pada link dibawah ini:-


MELETAKKAN FAVICON DI BLOG DENGAN MUDAH

3 comments





Meletakkan Favicon Di Blog Dengan Mudah

Favicon' ialah nama singkatan bagi 'Favourite Icon'.Anda mungkin sudah biasa melihat 'Favicon' iaitu icon kecil yang terdapat di sebelah alamat URL sesebuah blog atau website seperti screenshot di bawah ini:




Untuk membuat 'Favicon' di alamat blog anda,Sila lihat langkah-langkah di bawah ini.

Mula-mula mesti mempunyai icon 'direct URL', untuk mendapatkan icon 'direct URL' ini anda mestilah mengupload icon anda ke dalam 'hosting' penyimpanan gambar anda sepeti Photobucket,Imageshack,Picison semua contoh website ini menyediakan perkhidmatan percuma.dan anda boleh upload gambar anda dibawah ini.




 

Langkah 1

Anda perlu mencari Gambar yang ingin anda gunakan dan download dahulu di document anda.
Untuk lebih senang anda hanya perlu pilih di http://www.iconj.com/animated_favicon.php




Langkah 2

Anda perlu upload gambar tadi disini(Apa-apa saiz boleh)
http://www.iconj.com/generator.php





Selepas itu



Setelah anda upload akan keluar seperti ini


anda perlu copy kode yang telah disediakan


Langkah 3

Untuk langkah seterusnya masuk akaun blogger anda.
Pergi ke -> Design(Layout) -> dan tekan -> Edit Html

Anda perlu search dan letak kode yang anda copy dibawah kode yang anda search.

</head>


dan letakkan kode yang telah anda copy tadi dibawah </head>



Akhir sekali simpan dan lihat blog anda.

*Artikel asal daripada Jeritanblog

Wednesday, January 26, 2011

TAWARAN HEBAT CELCOM...!!!!

0 comments
TAWARAN HEBAT CELCOM...!!!!

 KLIK PADA LINK DIATAS UNTUK LIHAT TAWARAN



CARA MEMBUAT TEKS BERGERAK PADA MENU BAR

1 comments
 CARA MEMBUAT TEKS BERGERAK PADA MENU BAR







Jika semalam saya telah tunjukkan kepada anda bagaimana untuk mempercepatkan loading pada blog anda, hari ini saya bercadang untuk menunjukkan kepada anda cara membuat teks bergerak pada menu bar anda.

Bagi blogger lama mungkin ini sudah biasa bagi mereka tetapi bagi blogger-blogger baru ini adalah cara yang paling mudah untuk membuat teks bergerak pada menu bar anda.

Bagi sesiapa yang berminat boleh cuba dengan langkah-langkah yang disediakan dibawah ini.

LANGKAH 1
Copy code di bawah ini.

<script language='JavaScript'>
var txt=" Perkataan anda di sini. ";
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();
</script>

Info :-
Anda boleh gantikan kode dibawah ini mengikut kesesuaian anda.
var txt=" TULISKAN TEKS ANDA DISINI. ";
var kelajuan=250 
*Tulisan berwarna merah itu, tukarkan kepada teks yang anda inginkan pada menu bar.

LANGKAH 2
Cara pemasangan.


1) Login ke Blogger, klik Design





2) Pada Page Elements, klik Add a Gadget di lokasi yang anda ingin letak
3) Pilih HTML/JavaScript




LANGKAH 3
Pastekan code yang telah anda copy tadi di content yang telah disediakan dan save.
Selamat mencuba..!!!!
                                                                                                                                                                                                          CARA MEMBUAT TEKS BERGERAK PADA MENU BAR

*Tutorial ini di ambil di jeritanblog.blogspot.com dan diolah semula


Tuesday, January 25, 2011

CARA MERINGANKAN BLOG ANDA

8 comments
CARA MERINGANKAN BLOG ANDA

Sudah hampir empat hari saya tidak update blog saya yang nampaknya dah makin meningkat pada traffic rank selepas baru 1bulan lebih dalam dunia blogging.

Hari ini saya bercadang untuk berkongsi dengan anda bagaimana cara meringankan blog anda. 

Kenapa kita perlu ringankan blog blog kita??? 

Sudah pasti ada yang tertanya-tanya bukan? Sebabnya apabila kita mahu orang lain mengunjungi blog kita, sudah pasti mereka tidak mahu tertunggu-tunggu loading blog anda yang akan membuatkan mereka bosan menunggu dan akhirnya memilih untuk ke blog atau web lain.

Sekarang saya akan tunjukkan kepada anda cara meringankan blog anda.

LANGKAH 1
Copy code di bawah ini.



<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jeritanblog/javascript/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://img838.imageshack.us/img838/2931/loadingpagebudaknakal.jpg"
});
});
</script>

LANGKAH 2
Cara pemasangan
1) Login ke Blogger, klik Design





2) Pada Page Elements, klik Add a Gadget di lokasi yang anda ingin letak
3) Pilih HTML/JavaScript




LANGKAH 3
Pastekan code yang telah anda copy tadi di content yang telah disediakan dan save.
Selamat mencuba..!!!!
                                                                                                                                                                                                                                       CARA MERINGANKAN BLOG ANDA

*Tutorial ini di ambil di jeritanblog.blogspot.com dan diolah semula

 

Thursday, January 20, 2011

HALAL ATAU HARAM? BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA

3 comments
HALAL ATAU HARAM? BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA 

Salam kepada pengunjung blog BLOGGER KAMPUNG. Jutaan terima kasih kerana blog yang baru dibina nie dah nampak perkembangannya dengan hadirnya pengunjung2 dan blogger lain.

Hari ini aku dapat 1 email dari admin@adsniaga.com berkenaan penjualan iklan adsniaga oleh para blogger semua. Jadi aku nak kongsikan pada semua. Isu ini mungkin menjadi tanda tanya para blogger samada halal atau haram adsniaga nie bila mereka nak mulakan penjualan iklan dari adsniaga nie..



ADSNIAGA | HALAL ATAU HARAM?



Ini petikan dari admin@adsniaga.com berkenaan isu ini.


Anda sebagai publisher menyediakan tapak iklan di blog/portal/forum milik anda, adsniaga.com akan membayar kepada anda berdasarkan jumlah klik yang diterima oleh pengiklan di adsniaga daripada laman web anda.


HALAL - Sekiranya iklan tersebut di klik oleh pengunjung laman web anda tanpa mendapat sebarang atau arahan supaya mereka klik pada iklan yang terpapar di laman web anda tersebut.


HARAM - Sekiranya iklan tersebut di klik oleh pemilik laman web itu sendiri atau memaklumkan kepada pengunjung supaya tolong klik atau mempengaruhi mereka untuk klik kerana tindakan anda tersebut telah mendustai para pengiklan di adsniaga.com dan anda juga tiada integriti kerana menjana pendapatan melalui kaedah penipuan.


Adsniaga.com memiliki sistem pengesanan penipuan yang mampu mengesan tindakan anda. Kami juga mengambil langkah tegas dengan tindakan BAN SEUMUR HIDUP bagi mana-mana publisher yang menjalankan aktiviti penipuan ini.


Adsniaga.com sentiasa memastikan iklan-iklan advertiser mendapat klik yang sewajarnya untuk memajukan perniagaan/perkhidmatan mereka. Tanpa advertiser maka publisher juga tiada pendapatan sampingan secara online. Jadi kita lakukan yang terbaik untuk 'win win situation' dalam menggunakan sistem adsniaga.com ini.

Jadi terpulanglah kepada anda semua para blogger semua untuk menilainya. Bagi saya kalau betul cara kita mesti rezeki yang kita perolehi diberkati.



Kalau berminat dengan adsniaga nie boleh lah tgk artikel2 saya sebelum ini berkenaan buat duit dengan adsniaga dan cara2 memulakan bisnes ini.





APA BEZA ADSNIAGA DAN GOOGLE ADSENSE? | BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA

7 comments
BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA

Hari ini saya bercadang nak cerita sikit apa itu Adsniaga. Setelah beberapa post saya sebelum ini telah menceritakan tentang bagaimana nak buat duit dengan adsniaga mungkin ada lagi yang tertanya-tanya apa itu adsniaga.

APA ITU ADSNIAGA?
BEZAKAH IA DENGAN GOOGLE ADSENSE?



AdsNiaga ini adalah sama seperti Google Adsense. Kita panggil Pay per klik Malaysia. Adsniaga ini dibina  oleh anak tempatan iaitu saudara Muhammad Suffi Bin Yusof iaitu admin bagi PortalNiaga.com.


Adsniaga ini diwujudkan agar blogger atau IM Malaysia boleh buat duit dengan program pay per click selain dari Adsense dalam blog-blog berbahasa Melayu mereka. Pasaran pengiklanan lebih kepada tempatan dan menguntungkan pengiklan tempatan.


BAGAIMANA CARA MENDAFTAR?
  • Daftar sebagai Publisher . Klik Sini
  • Dapatkan kod iklan dan letak pada blog atau laman web kita. Iklan adalah dalam bentuk text dan juga banner.
  • Setiap klik iklan yang kita paparkan, komisyen 0.07 sen akan dibayar.  

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut bagaimana untuk mendaftar adsniaga ini, anda boleh lihat pada post saya yang lain berkenaan tutorial bagaimana buat duit dengan adsniaga.
 
*Sumber diperolehi dan diolah daripada http://himira.com/2011/01/buat-duit-adsniaga-adsense-ke/

Wednesday, January 19, 2011

TUTORIAL BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA

0 comments
BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA


Salam kepada semua yang sudi membaca blog saya dan yang berminat untuk buat duit dengan adsniaga yang mana merupakan salah satu cara berniaga di blog dengan menjual iklan.

Jika sebelum ini saya pernah beritahu anda tentang bagaimana untuk buat duit dengan adsniaga ini tetapi mungkin tidak ramai yang mengetahui cara-caranya. Jadi kali ini saya akan tunjukkan video yang saya perolehi dari youtube sebagai panduan kepada anda semua.

Ikut langkah-langkah yang ditunjukkan dan selamat mencuba kerana hasilnya sangat memuaskan.




 

Jika anda ada sebarang komen atau pertanyaan, boleh berikan komen anda dibawah.
Selamat mencuba...!!!


Friday, January 14, 2011

KISAH PENJARA PUDU

0 comments
LUANGKAN LAH MASA ANDA UNTUK MENGHAYATI KISAH MISTERI DI SEBALIK IBUKOTA KUALA LUMPUR…..


Berlaku di Penjara Pudu Kuala Lumpur di suatu ketika dulu.Hanya boleh disebarkan pd org2 tertentu sahaja… Sebelum Penjara Pudu ditutup dulu pernah diceritakan bahawa terdapat 1 bilik dipanggil “Bilik Terakhir”. Dibilik inilah seringnya Berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu ditutup.

Dinamakan “BILIK TERAKHIR” adalah krn dulu ia merupakan bilik kediaman terakhir bagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantung sampai mati pada Keesokan harinya dibilik gantung.

Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah dikatakan akan meratap, menangis, menjerit, bercakap seorg diri & berbagai lagi perlakuan kerana menyesali Kesalahan mereka yg lalu. Mereka menjadi begitu krn dikatakan tidak kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yg telah diketahui mereka.

Menurut kata warden2 yg masih ada di Penjara Pudu bila proses pengosongan Penjara Pudu dijalankan, mereka sering terdengar suara2 sayu meminta tolong, suara org menangis & bermacam2 lagi dari Bilik Terakhir tersebut.

Tak kurang juga ada diantara warden yg terlihat seekor kambing hitam sering masuk Menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka dan kemudian tidak pula kelihatan Kambing keluar semula. Ramai bomoh & pawang yg dipanggil bagi memulihkan bilik tersebut mengatakan bahawa suara2 yg sering kedengaran diwaktu mlm dari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh-roh pesalah yg mati ditali gantung tersebut tidak tenteram kerana mati mereka ditali gantung.

Nak dijadikan cerita pd suatu mlm Jumaat ketika hujan renyai2 seorg warden telah ditugaskan mengawal kawasan yg berhampiran dgn “Bilik Terakhir” itu.
Ketika sdg berkawal kira2 lebih kurang pukul 01:00 pagi beliau terdengar seperti tapak kaki sdg berlari2 berhampiran bilik tersebut. Ia cuba beranikan diri utk melihat apakah bendanya itu. Sedang ia mengamat-amati maka terlihatlah dlm kesamaran seekor kambing hitam sdg menuju kearah Bilik Terakhir itu lalu lesap begitu saja. Ia berasa hairan bagaimana seekor kambing boleh ada dikawasan itu? Oleh krn ingin tahu ia beranikan juga diri menghampiri Bilik Terakhir itu.

Alangkah terperanjatnya mendapati pintu bilik itu telah bertukar menjadi pintu gua. Mulalah ia berasa gementar, seram serta menggigil ketakutan namun diberanikan juga diri memasuki pintu gua yg samar2 itu sambil meninjau2 didlmnya jika terlihat akan kambing tadi. Apabila sampai je kedlm gua tersebut alangkah terperanjatnya ia bila didapati banyak harta karun dlmnya. Ia cuba mengambil harta itu tetapi tiba2 hilang dari pandangan lalu menjelmalah satu lembaga yg mengerikan seraya berkata,”Heyyyyyy manusiaaa. Jangan awak sentuh harta itu. Hartaaaa itu bukan kauuu yang punyaaaa ”
“Ahmaaaaaad Albab yang punyaaaaaa”
Ha Ha Ha Ha Ha “Yaaaaaaa, Ahmaaaaadd Albab yang punyaaaaaa.. . “





Wednesday, January 12, 2011

JANGKAAN KEMASUKAN PINJAMAN PTPTN & BIASISWA JPA PELAJAR UNIVERSITI MALAYA

3 comments
Salam semua, mesti korang semua excited nak tau pasal nie....kat sini aku letakkan notis yg aku perolehi drpd sumber2 yg boleh dipercayai mengenai kemasukan pinjaman PTPTN dan biasiswa JPA bagi pelajar UM yg tertanya2 bila agaknya duit nak masuk...


Jadi diharapkan semua sabar menanti termasuklah aku yg dah kering dah nie.....!!!








PROMOSI LAPTOP ACER!!!

1 comments

Kali ini, aku bercadang nak promosi laptop Acer yg 1 jenis nie utk korang jika korang berminat nak beli...Model laptop nie 4738Z yg mmg jadi antara laptop yg tgh fast selling sbb student2 mmg suka ngan laptop jenis cmnie..

BERMINAT..???

Dibawah nie aku dah listkan spec bagi laptop acer nie beserta ngan harganya skali.. tp jgn risau kalau rasa harga laptop baru nie mahal, boleh nego lagi ckit lah harga 2...

 

   ACER 4738Z


AS4738Z-P611G32MnAS4738Z-P611G32MnAS4738Z-P611G32Mn

SPECS
AS4738Z - 611G - 14”
2.1GHz INTEL C2D P6200
1GB DDR3 1066 MHz MEMORY
320GB 5400-RPM HARD DRIVE
INTEL HD GRAPHICS - 256MB 
14” HD - 16:9 - 1366 X 768
LED BACKLIGHT GLOSSY DISPLAY
WIRELESS B/G/N + BLUETOOTH
ONE SD CARD SLOT
SUPERDRIVE - DVDRW DL -CDRW

onlyRM1599


Windows7 dan software2 semuanya siap diinstall secara percuma bagi sape yg nak lah..Sebelum aku terlupa, 5 free gift juga akan diberikan kpd customer...Jadi apa tunggu lagi?? 

Kalau berminat ngan laptop baru yg aku promosikan nie, bleh lah email aku kat faruqie.87@gmail.com


Monday, January 10, 2011

BUAT DUIT DENGAN ADSNIAGA

0 comments
 ADSNIAGA



Adakah anda sudah mengetahui tentang Adsniaga ini? Ia adalah sebuah platform untuk menjana pendapatan melalui blog atau web anda.

Pengenalan Sistem
Sistem pengiklanan ini diusahakan oleh anak tempatan (Malaysia) bagi tujuan merancakkan lagi dunia pengiklanan secara online di Malaysia khususnya dalam membantu para pengiklan untuk mencapai sasaran jualan dan pengiklanan terhadap kelompok tertentu. Selain daripada itu, sistem ini juga mampu menjana sumber pendapatan sampingan kepada pemilik laman web/blog/portal/forum apabila mendapat komisen daripada paparan iklan yang dipaparkan di laman web mereka.

Info Pengiklan / Advertiser
Pengiklan boleh mendaftar sebagai 'advertiser' dan membina iklan masing-masing kemudiannya membuat bayaran untuk memastikan iklan itu dipaparkan di kesemua laman web yang berdaftar sebagai 'publisher'. Setelah bayaran dibuat, iklan baris/banner yang telah dibina akan diaktifkan dan sedia menyalurkan trafik ke laman web pengiklan melalui iklan yang digunakan melalui adsniaga.com. 

1. Daftar sebagai advertiser!
2. Bina Iklan
3. Beli Kredit
4. Masukkan kredit ke dalam iklan yang ingin diaktifkan!

Pengiklan boleh menjana pendapatan sebanyak 3% untuk setiap jumlah pengiklanan yang dicarumkan oleh pengiklan baru yang mendaftar melalui 'Link' pengiklan terdahulu tersebut. Komisen ini adalah secara berterusan selagi pengiklan terbaru membuat belian kredit untuk mengiklankan laman web mereka. Sebagai contoh, Ali adalah pengiklan yang mendaftar lebih awal dari Abu. Abu mendaftar melalui 'Link' Ali dan sekiranya Abu membuat belian kredit pengiklanan sebanyak RM100, maka Ali secara automatik akan mendapat RM3 komisen rujukan kerana mempromosikan 'Affiliate Link' kepada Abu. Pendapatan ini adalah berterusan tiada had masa.

Info Pemasang Iklan / Publisher
Pada masa kini, kita sedia ratusan juta laman web di internet sebahagiannya turut dimiliki oleh rakyat Malaysia. Ianya termasuk laman blog, portal, forum, dan sebagainya. Walaupun yang demikian, masih ramai yang belum mengetahui cara menjana pendapatan secara 'senyap' daripada laman web mereka tersebut. Oleh yang demikian, adsniaga.com menawarkan ruang kepada semua pemilik-pemilik laman web di Malaysia untuk mendaftar sebagai 'Publisher', memasukkan kod di dalam laman web masing-masing dan bersedia menjana pendapatan secara 'senyap' dengan agihan pendapatan sebanyak 70% daripada kos pengiklanan yang dibayar oleh pengiklan kepada adsniaga.com!

1. Daftar sebagai Publisher
2. Buka lokasi paparan banner
3. Dapatkan kod & Paste ke dalam laman web anda!

Semoga dengan kewujudan ruang ini, rakyat Malaysia tidak lagi terbeban dengan paparan iklan 'default' akibat daripada perbezaan bahasa yang digunakan kerana iklan dari adsniaga.com boleh dipaparkan di dalam apa jua kondisi bahasa laman web 'Publisher' tersebut!


Harapan
Semoga masyarakat Malaysia terus mengorak langkah ke hadapan menerokai dunia jalur lebar dengan memanfaatkan segala faedah yang terkandung di dalamnya. Kepada pengiklan, sistem ini boleh dijadikan satu sistem yang wajib digunakan untuk memastikan kestabilan sambutan pengunjung ke laman web anda. Manakala bagi 'Publisher', sudah tiba masanya untuk anda menjana pendapatan sampingan daripada laman web anda dan memanfaatkan kemudahan yang disediakan!.
Jika berminat bolehlah daftar kat www.adsniaga.com

Originally by,
Muhammad Suffi Bin Yusof
Pengurus sistem adsniaga.com
admin@portalniaga.com

Anugerah Juara Lagu Ke-25

0 comments


Satu Malaysia telah mengetahui siapa pemenang Anugerah Juara Lagu ke-25 yang berlangsung malam tadi di Stadium Bukit Jalil. Final AJL25 kali ini yang membariskan ramai artis muda dan baru setahun jagung terbabit dalam dunia seni tanah air.

Tahniah kepada pemenang AJL25, Ana Raffali dengan lagu yang bertajuk Tolong Ingatkan Aku. Dan seperti biasa, rumah dah siap pahat tetap berbunyi. Terlalu ramai yang tidak menyangka kemenangan Ana Raffali sekaligus memberikan kata-kata tidak bersetuju mereka melalui Twitter dan Facebook. Harus diingat, AJL adalah sebuah pertandingan kehebatan lirik dan lagu sesebuah lagu dan bukannya pada siapa yang menyampaikan lagu tersebut.

Persembahan Terbaik – Hanyut (Faizal Tahir)
Vokal Terbaik – Noktah Cinta (Hafiz)
Tempat Ketiga – Noktah Cinta (Hafiz)
Naib Juara – Drama King (MUH)
JUARA LAGU – Tolong Ingatkan Aku (Ana Raffali)

Mungkin ada antara mereka yang tidak bersetuju kerana bukanlah peminat Ana Raffali. Apapun pada pendapat kami, kemenangan Anak Raffali bukan suatu yang terlalu luar biasa kerana setiap tahun apabila AJL berlangsung, kemenangan pastinya akan berpihak pada artis yang dirasakan perlu oleh pihak-pihak bertanggungjawab atas sebab-sebab hanya mereka yang tahu. Selain bakat, marketing juga perlu sentiasa di ambil kira. Biasalah bisnes.

Kami secara peribadi merasakan ada yang lebih layak untuk menang berbanding Ana Raffali. Apapun kalau dah itu rezeki dia, tetap menjadi rezeki dia dan telah pun dinobatkan sebagai juara. Dan kami tak rasa juri AJL terutama ketua juri, M Nasir tidak peka pada pemilihan pemenang. Mereka yang terlibat di dalam bidang sebalik lagu lebih mengetahui mengapa Ana Raffali diangkat sebagai pemenang AJL ke-25 kali ini.

Tahniah kepada Ana Raffali dan diharap dapat menjadikan anugerah ini sebagai platform untuk terus menjadi yang terbaik di dalam industri muzik Malaysia ini. Jangan jadi seperti beberapa pemenang AJL yang lepas, lepas menang jadi hot stuff sekejap then, terus senyup terus terseungkur jatuh ke bumi.

Articles from ohartis.com



Sunday, January 9, 2011

11 ISTILAH ASAS BLOGGING YANG PERLU DIKETAHUI

0 comments




Ini adalah salah satu artikle yang memberi tahu anda tentang 11 istilah asas blogging yang perlu diketahui oleh blogger2 baru.


1. Blog
  • Apa benda blog ni? tak taulah. Jangan risau, dulu saya pun tak tau apa bendanya ni.hehe. Lama-lama, faham juga. InsyaAllah. Blog ni macam diari lah tapi dalam versi internet. Kita tulis lah apa-apa kat blog tu sama ada tentang kehidupan kita, minat atau kepakaran kita.
Blog: Online diari
2. Blogger
  • Aku adalah seorang Blogger Kampung. Maksudnya, saya ada blog ini iaitu BloggerKampung.blogspot.com, saya tulis tentang kisah saya dan pelbagai tutorial dalam blog. So, saya ni boleh digelar sebagai blogger lah, tapi bukan blogger glamour la 
Blogger = Penulis blog
3. Blogging
  • Blogging ini pula adalah aktiviti menulis dan mengupdate blog ni. Contohnya, kalau saya tambah cerita-cerita baru di blog ini, oleh itu,  saya dikatakan tengah berblogging
4. Blogger.com
  • Saya seorang blogger baru. Saya guna blogger.com. Blogger.com ini adalah penyedia perkhidmatan blog yang percuma. Orang kata antara penyedia blog yang popular dan dimiliki oleh pakcik Google. Kita tidak perlu beli domain dan webhosting sendiri. Blogspot.com adalah nama domain utama yang diberikan kepada blogger.
Contoh : NamaAnda.blogspot.com
Blogger.com = Blogspot.com
5. Wordpress.com
  • Jangan keliru dengan perisian wordpress ok. Nanti saya akan terangkan tentang perisian tu,yang pasti wordpress.com ini adalah salah satu penyedia perkhidmatan blog yang percuma di mana ia dibina melalui perisian wordpress. Dulu saya keliru juga dengan perisian tu. takpa-takpa, jangan risau, lepas ni boleh faham punya. 
  • Nama domain utama adalah wordpress.com dan ianya percuma.  Kita akan dapat macam subdomain.
NamaAnda.wordpress.com
6. Wordpress.org
  • laman web ini adalah laman rasmi bagi perisian wordpress. kita boleh download secara percuma di website tersebut. Perisian ini perlu diinstall ke cpanel webhosting kita. Dengan adanya perisian ini, kita boleh memiliki blog dengan nama domain sendiri. contoh: www.namaanda.com
Contohnya. BloggerWanita.com ini menggunakkan perisian wordpress
7. Plugin
  • Apa benda pula ni? Plugin ini macam aksesori untuk blog. Plugin ini digunakan dalam blog yang menggunakan perisian wordpress. Tujuannya, banyak juga, tujuan utama adalah untuk meningkatkan prestasi dan kegunaan blog tersebut. Macam- macam jenis plugin disediakan. Contoh plugin untuk tingkatkan ranking kat enjin carian, plugin yang boleh pengunjung mesej kita melalui ruangan contact dan macam2 lagi.
8. Widget
  • Mengikut pemahaman saya, dia pun lebih kurang macam plugin iaitu aksesori blog . Widget atau Gadget ini banyak digunakan untuk blogspot.com. Tujuannya adalah sama untuk mencantikkan lagi blog kita, tingkatkan prestasi dan friendly user blog kita.
9.Blogsphere
  • paling senang nak faham, kalau alam cyber tu dunia internet, blogsphere pula adalah dunia blog
10. Blogroll
  • Senarai link blog untuk bloggers yang lain
11. Blogwalking
  • aktiviti berkunjung ke blog-blog orang lain.
*Originally from www.bloggerwanita.com

    BUAT DUIT DENGAN NUFFNANG

    0 comments


    Aku seorang blogger baru yang dalam proses belajar lagi tentang blogging ini. Tetapi aku nak kongsikan kat korang semua tentang Nuffnang nie.

    Korang semua mesti penah dengan pasal Nuffnang nie lagi-lagi blogger yang dah lama. Bagi yang baru dalam dunia blogging nie, korang pasti penah terdengar tentang Nuffnang nie. Boleh buat duit sambil blogging. Betul ker nie???

    APA ITU NUFFNANG?





    Nuffnang ni adalah syarikat pengiklanan sama seperti Google Adsense, iaitu menggunakan konsep Pay Per Click di mana kita akan dibayar setiap klik iklan yang terhasil pada blog kita. Perbezaan ketara Nuffnang dari Adsense yang aku perhatikan adalah:
    • Hanya bloggers boleh menyertai Nuffnang, sebabnya iklan hanya dipaparkan pada blog . Syarikat ni bagi peluang bloggers buat duit sebenarnya.
    • Kod iklan Nuffnang hanya dalam bentuk banner ( buat masa ini )
    • Bayaran per klik adalah dalam Wang Ringgit (RM)
    • Terma dan Syarat tidak terlalu cerewet.
    • dan banyak lagi lah.
    Nak join Nuffnang? Klik Sini

    Jadi kalau rasa info yang aku berikan nie berguna, sudi-sudi lah klik kat iklan dalam blog nie.
    heheheh.....


    FACEBOOK WILL END ON MARCH 15th!

    3 comments

    PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.


    “Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

    Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

    “After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

    Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

    “I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

    Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.

    “What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”

    However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.

    “I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”

    Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.

    But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.

    “I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”

    The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased.

    Article by J.B. Smitts



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...